Smak życia – te słowa mówią same za siebie. Jedzenie towarzyszy nam podczas spotkań, jest środkiem do ugoszczenia bliskich lub ważnych gości, okazania troski. Najważniejsze wydarzenia są dodatkowo podkreślane przez wspaniałe potrawy i ich wyjątkowe podanie. Także codzienne życie to czas kiedy chcemy jak najlepiej zjeść i zrobić to oszczędnie. Jakość jedzenia to nie tylko smak, to także jego wartość odżywcza, kalorie i witamy.
To miejsce gdzie przygotowujemy nasze potrawy, ale też i jej sprzęty, stół, sztućce, kuchenka i piekarnik, ostatnio także mikrofala. Takie jest materialne znaczenie tego słowa. ale kuchnia to też wartość niematerialna. To idea, sposób żywienia w danym kraju, w danym rejonie. Zależy ona od historii, od wpływów innych tradycji, ale przede wszystkim od dostępnych lokalnie produktów. Każda kuchnia ma swoje zestawy produktów i sposób ich przyrządzenia. Ważne jest to, że stanowią one pewna całość, pozwalają prawidłowo odżywić ludzi mieszkających w danym klimacie.
Wspólne gotowanie to mile spędzony czas wśród przyjaciół i rodziny. Klimat dobrej kuchni sprawia, że goście chętniej przybywają, a czas się nie dłuży. Radość, integracja przeżywanie nie tylko poezji smaku, ale tez i smaku przyjaźni, miłości i wzajemnego wsparcia w gronie najbliższych. Podobną rolę może spełniać restauracja w sąsiedztwie, dobrze prowadzona i z starannie dobranym zestawem dań dla każdego podniebienia, przystępnych dla każdego portfela.
To czynność codzienna, zawód lub powołanie. Dobre przyrządzanie potraw jest zawsze w cenie. Codzienna praca kobiet, oraz ostatnio hobby mężczyzn. Może być trudnym wyzwaniem podczas diety, zwłaszcza, kiedy nie tolerujemy jakiegoś składnika powszechnego w produktach kuchni naszego rejonu. Jak przyrządzić bezglutenowe słodycze ? Jak nie zaszkodzić cukrzykowi dając mu jednak zapas sił na całych dzień? Na te pytania mamy nadzieję odpowiedzieć w tym dziale naszego poradnika.
Zapraszamy amatorów i zawodowców, którzy zechcieliby podzielić się swoimi doświadczeniami, przepisami i poradami. miel widziani są restauratorzy, zachęćcie do odwiedzin swoich lokali dzieląc się którymś ze swoich sekretów. Producenci i sprzedawcy sprzętu kuchennego także mogą dużo skorzystać zamieszczając u nas swoje artykuły poradnikowe. Dowiedz się więcej na stronie o serwisie.
Czarnolas Mistrza Kochanowskiego? Treny, fraszki, pieśni i legendarna lipa. Niemiecki, czarny las? Likier wiśniowy i dużo prawdziwej, bitej śmietany! Bo jeśli czarnoleskim światem literatury zawładną polski, renesansowy poeta, to w Czarnym Lesie cukiernictwa – liczy się tylko „ON”! I jeśli kwestię wątpliwej urody niemieckich kobiet możemy z czystym sumieniem pominąć politycznie poprawnym milczeniem, to urokowi Schwarzwälder Kirschtorte nikt się nie oprze. To najbardziej rozpoznawalny niemiecki deser, który stanowi optymalne (żeby nie...
read moreWykwintne desery przeżywają rozkwit popularności. Z jednej strony sprawia to dostępność najlepszych składników, z drugiej – twórcze upodobanie do wyszukiwania i urozmaicania istniejących potraw. Desery dają duże pole do popisu jeśli chodzi o ich tworzenie, dlatego w ich stronę zwraca się zainteresowanie szefów kuchni jak i amatorów. Desery podaję się po posiłku, jako uzupełnienie całości serwowanego dania. Dziś trudno sobie wyobrazić obiad bez deseru, jednak nie zawsze tak było. Skąd się wzięły desery? Pierwszymi deserami w dziejach...
read moreWigilia to wyjątkowy czas, zaś jedzona w tym dniu w rodzinnym gronie kolacja to jedno z najważniejszych wydarzeń w całym roku. Wieczerza wigilijna wymaga starannego przygotowania i zadbania o to, by na stole pojawiły się wszystkie wymagane przez tradycję potrawy. Kolacja wigilijna wymaga przede wszystkim obecności na stole ryby, zaś najbardziej tradycyjną rybą jest w Wigilię karp. Wiekopolskie specjały wigilijne Szukając ciekawych pomysłów na danie z karpia zajrzeliśmy do przepisów, z których korzystają panie domu na terenie Wielkopolski. I...
read moreWieczerza, którą spożywa się w Wigilię w różnych regionach Polski, może posiadać wiele ciekawych, typowych dla danego obszaru cech charakterystycznych. Niemal w każdej części kraju Wigilia ma swój „lokalny” charakter o którym decydują przede wszystkim regionalne specjały. Co zatem pojawia się na wigilijnym stole na Kujawach? Które z dań podawanych podczas uroczystej wieczerzy w tym regionie zasługuje na szczególną uwagę? Kujawski specjał wigilijny Jedną z ciekawszych potraw na wigilijnym stole w której znane są Kujawy, jest żurek wigilijny....
read morePodsmażony na patelni cukier tworzy twardy, chrupiący, lekko gorzki karmel. „Zjawisko” fajne, ale samo w sobie – nudne. Ale ponad 300 lat temu, Francoise Massialot w wydanej w 1691 roku książce „Cuisinier Roial et Bourgeois”, jako pierwszy podał recepturę na to, jak pod warstwą ciepłego, spieczonego cukru umieścić jedwabisty, gładki, pyszny krem. Przypalony krem Crème brûlée to dosłownie „spalony krem” – wykwintny deser powalający prostotą przyrządzenia. Jedyną trudnością może być brak odpowiedniego ekwipunku, w tym wypadku –...
read moreDania typowe dla polskiej wsi, jadane niegdyś na co dzień przez chłopów, dziś wracają do łask. Jako potrawy proste, tanie a jednocześnie pożywne, mają coraz większą liczbę zwolenników. Powrót do tradycyjnej kuchni ludowej to obecnie moda. Jej przejawem są liczne restauracje i karczmy swą nazwą nawiązujące do wsi oraz tradycyjnego jadła. Serwowane w nich dania nie są z pewnością identyczne z menu znanym naszym przodkom, jednak mają swój oryginalny smak. Produkty w kuchni wiejskiej Jak jednak wyglądała tradycyjna kuchnia wiejska? Co jadali...
read more