nav-left cat-right
cat-right

Kuchnia i gotowanie

Smak życia – te słowa mówią same za siebie. Jedzenie towarzyszy nam podczas spotkań, jest środkiem do ugoszczenia bliskich lub ważnych gości, okazania troski. Najważniejsze wydarzenia są dodatkowo podkreślane przez wspaniałe potrawy i ich wyjątkowe podanie. Także codzienne życie to czas kiedy chcemy jak najlepiej zjeść i zrobić to oszczędnie. Jakość jedzenia to nie tylko smak, to także jego wartość odżywcza, kalorie i witamy.

Kuchnia

To miejsce gdzie przygotowujemy nasze potrawy, ale też i jej sprzęty, stół, sztućce, kuchenka i piekarnik, ostatnio także mikrofala. Takie jest materialne znaczenie tego słowa. ale kuchnia to też wartość niematerialna. To idea, sposób żywienia w danym kraju, w danym rejonie. Zależy ona od historii, od wpływów innych tradycji, ale przede wszystkim od dostępnych lokalnie produktów. Każda kuchnia ma swoje zestawy produktów i sposób ich przyrządzenia. Ważne jest to, że stanowią one pewna całość, pozwalają prawidłowo odżywić ludzi mieszkających w danym klimacie.

Atmosfera i klimat dobrej kuchni

Wspólne gotowanie to mile spędzony czas wśród przyjaciół i rodziny. Klimat dobrej kuchni sprawia, że goście chętniej przybywają, a czas się nie dłuży. Radość, integracja przeżywanie nie tylko poezji smaku, ale tez i smaku przyjaźni, miłości i wzajemnego wsparcia w gronie najbliższych. Podobną rolę może spełniać restauracja w sąsiedztwie, dobrze prowadzona i z starannie dobranym zestawem dań dla każdego podniebienia, przystępnych dla każdego portfela.

Gotowanie

To czynność codzienna, zawód lub powołanie. Dobre przyrządzanie potraw jest zawsze w cenie. Codzienna praca kobiet, oraz ostatnio hobby mężczyzn. Może być trudnym wyzwaniem podczas diety, zwłaszcza, kiedy nie tolerujemy jakiegoś składnika powszechnego w produktach kuchni naszego rejonu. Jak przyrządzić bezglutenowe słodycze ? Jak nie zaszkodzić cukrzykowi dając mu jednak zapas sił na całych dzień?  Na te pytania mamy nadzieję odpowiedzieć w tym dziale naszego poradnika.

Zaproszenie do współpracy

Zapraszamy amatorów i zawodowców, którzy zechcieliby podzielić się swoimi doświadczeniami, przepisami i poradami.  miel widziani są restauratorzy, zachęćcie do odwiedzin swoich lokali dzieląc się którymś ze swoich sekretów. Producenci i sprzedawcy sprzętu kuchennego także mogą dużo skorzystać zamieszczając u nas swoje artykuły poradnikowe. Dowiedz się więcej na stronie o serwisie.

Jak zrobić sushi w domu?

Posted by on 25 kwietnia, 2015 in Kuchnia i gotowanie, Moda | 4 komentarze

Jak zrobić sushi w domu?

Sushi to ekskluzywne danie, i zupełnie niesłusznie wydaje się, że aby było dobre musi kosztować. Aby zjeść pyszne sushi bez nadwyrężania portfela nie musisz ryzykować zdrowiem w niepewnych miejscach. Zobacz jak sama zrobisz sobie wartościowy posiłek i zaskoczysz nim przyjaciół i znajomych. Składniki na dobre sushi Sekretem sushi jest ryż i dobrej jakości ryba i sprasowane wodorosty nori oraz dodatki. Większość dostaniesz w dobrych sklepach lub nawet w supermarketach. Zdjęcie © amor_kar, www.fotolia.pl Ryż do sushi Sekret ryżu w sushi polega...

read more

Wiosenne oczyszczanie organizmu – 5 mitów

Posted by on 9 kwietnia, 2015 in Kuchnia i gotowanie, Moda, Zdrowie | 3 komentarze

Wiosenne oczyszczanie organizmu – 5 mitów

Oczyszczanie organizmu to hit ostatnich lat – w telewizji i w internecie możesz znaleźć reklamy środków, które pomogą Ci w pozbyciu się toksyn i sprawią, że będziesz miał więcej energii. Z tego artykułu dowiesz się, jaka jest prawda na temat oczyszczania organizmu. Popularne mity na temat oczyszczania organizmu Zacznij jeść tylko warzywa – według „specjalistów”, najlepszym sposobem na oczyszczenie organizmu jest przejście na roślinną dietę. Naszym zdaniem, to zły wybór – jedząc wyłącznie zieleninę, nie dostarczysz organizmowi odpowiedniej...

read more

Czy ryby są tak zdrowe, jak się mówi?

Posted by on 6 lutego, 2015 in Kuchnia i gotowanie, Zakupy i sklepy, Zdrowie | 2 komentarze

Czy ryby są tak zdrowe, jak się mówi?

Od kilku lat ryby są promowane jako jedzenie znacznie zdrowsze, od mięsa. Podkreśla się przede wszystkim to, że zawierają dużo kwasów omega-3, mają mniej tłuszczu niż wieprzowina i są lekkostrawne. Jeśli zagłębimy się w ten temat, na jaw wychodzą fakty, które zniechęcają do jedzenia ryb. Ryby zawierają antybiotyki Ryby hodowlane muszą dostawać antybiotyki dlatego, że żyją w złych warunkach i dostają pokarm niskiej jakości. Bez antybiotyków nie urosłyby do odpowiednich rozmiarów. Na razie nie ma badań na temat tego, jakie działanie mają...

read more

Ostrzenie noży – kilka porad

Posted by on 1 maja, 2014 in Kuchnia i gotowanie | 0 comments

Ostrzenie noży – kilka porad

Podstawowym kuchennym narzędziem jest nóż. Jeśli nie będziemy go ostrzyć, stanie się niebezpieczny, a krojenie sprawi nam duży problem. Na szczęście ostrzenie jest proste nawet wtedy, gdy korzystamy z tanich ostrzałek. Dwa typy noży, których nie trzeba ostrzyć to noże ceramiczne (które są bardzo twarde) oraz noże z ząbkami. Ten ostatni rodzaj noży może być pozostać ostry nawet przez kilka lat. Częściej i delikatniej Jeśli nóż służył nad do otwierania puszek oraz cięcia na twardej powierzchni, doprowadzenie go do wystarczającej ostrości potrwa...

read more

Napoje energetyczne… czy dodadzą skrzydeł?

Posted by on 27 sierpnia, 2013 in Kuchnia i gotowanie, Zdrowie | 4 komentarze

Napoje energetyczne… czy dodadzą skrzydeł?

Czujesz, że brakuje Ci energii, a masz jeszcze dużo pracy do wykonania? Chcesz dojść do siebie po nieprzespanej nocy? Chcesz zaliczyć kilka egzaminów w krótkim czasie? Wiele osób w takiej sytuacji sięga po napoje typu red bull, czyli takie, które mają dużą zawartość kofeiny. Okazuje się, że ich stosowanie może być niebezpieczne dla zdrowia. Piją je głównie osoby uczące się i uprawiające sporty. Sięgają po nie nawet uczniowie w gimnazjum, z uwagi na to, że nie ma żadnych ograniczeń w ich sprzedaży. Miejmy nadzieję, że się to wkrótce zmieni. Co...

read more

Szatan, mała czarna, lura – rodzaje kawy

Posted by on 12 sierpnia, 2013 in Kuchnia i gotowanie, Święta | 3 komentarze

Szatan, mała czarna, lura – rodzaje kawy

Kawa powinna być czarna i mocna. Synonim mocnej kawy został przedstawiony w jednym z odcinków polskiego komiksu Tytus, Romek i Atomek, w którym człekokształtny bohater przygotowywał małą czarną z sadzy, atramentu i wody po goleniu Brutal. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że to, co kupujemy pod nazwą „kawa” w sklepie spożywczym, ma niewiele wspólnego z dobrym naparem. Dobra kawa jest sprowadzana do Polski w formie całych, niewyprażonych ziaren, a następnie palona w palarni. Następnie pakuje się ją w szczelne worki i dystrybuuje po...

read more

Yerba mate – poradnik początkującego

Posted by on 24 maja, 2013 in Kuchnia i gotowanie, Wakacje i podróże | 2 komentarze

Yerba mate – poradnik początkującego

Yerba mate to tradycyjny napój w krajach Ameryki Południowej. Nie można mówić o mate w Polsce bez wymienienia nazwiska Wojciecha Cejrowskiego, który ją rozpropagował. Yerba ma działanie pobudzające – zawiera kofeinę oraz związki, mające pozytywny wpływ na serce. Dostarcza magnezu i innych składników odżywczych. Nie wchodząc w szczegóły techniczne, mate to cały zmielony krzew ostrokrzewu paragwajskiego, zapakowany w duże opakowania. Standardowa pojemność paczki mate to kilogram, jest pakowana także w saszetki oraz w postaci rozpuszczalnej. Czy...

read more

Rodzaje herbaty

Posted by on 13 maja, 2013 in Kuchnia i gotowanie | 1 comment

Rodzaje herbaty

Herbata jest przyrządzana z odpowiednio przygotowanych liści i pączków rośliny Camellia sinensis (L.). Zależnie od sposobu traktowania liści otrzymujemy herbatę o różnych właściwościach i kolorze. Przez długi czas jedyną herbatą, jaką znaliśmy, była czarna herbata Assam i Yunan – w wersji granulowanej. Przy dzisiejszym ogromnym wyborze herbat, ograniczanie się do wersji granulowanych jest barbarzyństwem. W sklepach można kupić herbaty białe, żółte, czerwone, zielone oraz czarne – dlatego odnalezienie się pośród tych zapachów będzie możliwe...

read more

Barwniki spożywcze i ich wpływ na organizm

Posted by on 10 maja, 2013 in Kuchnia i gotowanie, Zakupy i sklepy, Zdrowie | 2 komentarze

Barwniki spożywcze i ich wpływ na organizm

Barwniki spożywcze są dzisiaj we wszystkim. Dodawane są do produktów spożywczych w celu poprawienia wygładu wyrobów i przyciągnięcia potencjalnych klientów. Możemy je podzielić na naturalne i syntetyczne. O ile barwniki naturalne nie są dla nas szkodliwe, to sztuczne mogą przyczyniać się do wielu schorzeń. Jak wiadomo popularniejsze są te drugie, chemiczne ze względów na to, że są tańsze i dają intensywniejsze oraz trwalsze zabarwienie. Dlatego też kilka słów na ich temat.  E-129 Czerwień Allura E-129 Czerwień Allura, brzmi nieznajomo, a...

read more

Wiedeński tort Sachera

Posted by on 20 kwietnia, 2013 in Kuchnia i gotowanie | 0 comments

Wiedeński tort Sachera

Czekolada w służbie Najjaśniejszego Pana. Pewnego, najprawdopodobniej pięknego dnia 1832 roku – austriacki książę Metternich postanowił wyprawić niezapomniane przyjęcie. Aby olśnić swoich gości – wydał kucharzom rozkaz przygotowania nowego deseru, który sprostałby wymaganiom wyrafinowanych, arystokratycznych podniebień. Pech chciał, że naczelnego szefa kuchni nie było wtedy na wakacie, a pałeczkę cukierniczego dyrygenta przejął młodszy „mistrz patelni” – niejaki Franz Sacher. Kto by się spodziewał, że opracowany wówczas przez Sachera...

read more