Wigilia to wyjątkowy czas, zaś jedzona w tym dniu w rodzinnym gronie kolacja to jedno z najważniejszych wydarzeń w całym roku. Wieczerza wigilijna wymaga starannego przygotowania i zadbania o to, by na stole pojawiły się wszystkie wymagane przez tradycję potrawy. Kolacja wigilijna wymaga przede wszystkim obecności na stole ryby, zaś najbardziej tradycyjną rybą jest w Wigilię karp.
Szukając ciekawych pomysłów na danie z karpia zajrzeliśmy do przepisów, z których korzystają panie domu na terenie Wielkopolski. I tu ciekawe odkrycie: aż dwa oryginalne przepisy na karpia w wigilijnym wydaniu.
Pierwszy przepis to przepis na karpia w śmietanie. Do sporządzenia tej potrawy niezbędny jest oczywiście sam karp, najlepiej taki średniej wielkości, którego waga wynosi około 1,5 kg.
Co należy zrobić z wymienionymi składnikami? Przepis jest banalny. Najważniejsze to starannie oczyścić karpia i pokroić go na dzwonka. Tak pokrojoną rybę należy przyprawić solą oraz pieprzem, a następnie odstawić mniej więcej na godzinkę. Po tym czasie karpia należy obtoczyć w mące i usmażyć na oleju z dodatkiem masełka. Gdy ryba jest usmażona przełożyć ją należy do naczynia, koniecznie żaroodpornego i wysmarowanego wcześniej masłem. Po ułożeniu ryby w naczyniu należy posypać ją usmażoną cebulą i zalać śmietaną. Samą śmietanę również można przyprawić solą i pieprzem. Po zalaniu karpia śmietaną naczynie żaroodporne należy wstawić do piekarnika i zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
© Pawel Strykowski – Fotolia.com
Drugi ze znalezionych przepisów na wigilijne danie z karpiem w roli głównej, to karp po wielkopolsku. Taka potrawa na stole sprawi, że wieczerza wigilijna na długo zapisze się w pamięci łasuchów biorących w niej udział.
Najważniejszą sprawą jest tu przygotowanie wywaru z warzyw oraz przypraw, do którego następnie wkłada się kawałki karpia, podzielonego wcześniej na odpowiednie porcje i obowiązkowo posolonego do smaku.
Po włożeniu do wywaru karpia należy je razem gotować na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie należy wyjąć rybę i przełożyć ją do brytfanki wysmarowanej masłem. Pozostały wywar należy ostudzić, a w międzyczasie – przygotować zasmażkę z masła oraz z mąki. Do tak przygotowanej zasmażki należy dodać wywar (ostudzony oczywiście), następnie wino i doprowadzić tak wymieszane ze sobą składniki do wrzenia. Na koniec to tej mieszanki należy dodać słodkie dodatki, czyli miód, bakalie oraz pokruszony piernik. Takim fantazyjnym sosem należy polać rybę, wstawić do nagrzanego (180 stopni) piekarnika na 5-7 minut. Tak przygotowany karp sprawi, że kolacja wigilijna będzie nie tylko uroczysta, ale pełna nowych doznań i oryginalnych smaków. Warto spróbować, nawet wtedy, gdy mieszka się poza granicami Wielkopolski. Wszak Wigilia to nie zwykła kolacja, lecz wyjątkowa wieczerza, w czasie której warto spróbować nowych przepisów według tradycyjnych receptur.
Sprawdź jak kupić prezenty świąteczne
Żurek wigilijny z Kujaw
brzmi pysznie, zawsze zostawiam sobie karpia luske, zeby przyniesc sobie szczescie w nowym roku, stawiajac na ten przesad skusilam sie nawet na konkurs na listdomikolaja.pl, moze dzieki magii swiat uda sie cos wygrac:)